TED Talks’da yeni keşfettiğim muhteşem bir konuşmayı sizlerle paylaşmak istedim: Bonnie Bassler: Bakteriler nasıl iletişim kurar?
Minicik bakterilerin harika iletişim sistemlerine ve karmaşık sosyal davranışlarının altında yatan temel mekanizmalara dair elde ettiğimiz ilk bilgileri muhteşem bir şekilde sunan Bassler, hastalık da yapabilen bu inanılmaz organizmaları sadece “düşman” olarak gören modern tıbbın algı çarpıklığına da şiddetli bir tokat vuruyor aslında. Vücudumuzun doğal bir parçası olan; hatta onlarsız yaşayamayacağımız kadar zorunlu bir birliktelik sürdürdüğümüz bakterilerin “iletişim dili”ne dair bu muhteşem ve anlaşılır sunum, zuhur eden davranışlar ve basitlikten doğan inanılmaz karmaşıklığı bir kez daha gözerimizin önüne seriyor. Türkçe altyazı seçeneği de olan bu muhteşem sunumu, ne yapıp edip, başından sonuna, mümkünse bir kaç kez, izleyin, izletin…
Hastalık yapıcı organizmaları sadece düşman olarak görüp köklerini kurutma stratejisine yaslandıkça başımıza neler gelebileceğini şimdiden görmeye başladık. Dirençli organizmaların sayısı sürekli artarken, ilaçlarımız, antibiyotiklerimiz gittikçe daha etkisiz hale gelmeye başlıyor. Bizim dünyamızda da durum böyle değil mi? Yok etmeye çalışılanlar bir süre sonra önlenemez bir güç haline dönüşüyorlar. Bu sunum bize bu anlam da da çok önemli bir şey söylüyor: Birlikte yaşamak zorunda olduklarımızın tabiatlarından kaynaklanacak çeşitli tehditlerden emin olmak istiyorsak, yapabileceğimiz en iyi şey, onların “dilini” öğrenmek ve ne dediklerini anlamaya çalışmak. Böylece hem karşılıklı fayda imkanlarını keşfedebilir, hem de uyumsuz yanlarımızın doğasını daha iyi anlayarak, farklılıklarımızdan faydalanma yollarını her zaman bulabiliriz. Bakteri, insan, ideoloji.. fark etmez… Duyarsız ve bencilce yürütülen mücadeleler, kaybedilmeye mahkumdur. Tek başına, insan dahil, tüm organizmalar birer hiçtir…